AZWAN ANNUAR DAN AHMAD IDHAM GEGARKAN 4 NEGARA DALAM GERIMIS MENGUNDANG!- DI BIOSKOP 31 MEI 2012

**Terus terang untuk dibicarakan bahawa tanpa naskhah tulisan AZWAN ANNUAR ini, GERIMIS MENGUNDANG pasti takkan dapat direalisasikan. Dilayarkan dalam bentuk sinema oleh sutradara kacak, AHMAD IDHAM, GERIMIS MENGUNDANG sebuah naskhah wajib tonton 31 MEI 2012**

Sebuah kisah cinta tragis, gabungan pelakon dari negara serumpun, iaitu KAMAL ADLI (MALAYSIA) juga OLIVIA LUBIS JENSEN (INDONESIA), bakal ditayangkan serentak di empat buah negara, iaitu MALAYSIA, INDONESIA, SINGAPURA dan BRUNEI bermula pada 31 MEI 2012.

(Filem GERIMIS MENGUNDANG ini mengisahkan kehidupan ZAMANI (KAMAL ADLI), seorang juruterbang helikopter yang selalu berada dipersimpangan dilema kehidupannya, apabila Zamani bertemu MIKHA (OLIVIA JENSEN), seorang gadis jelita sehingga berjaya menawan hatinya.) Namun, perjalanan kisah cinta mereka menghadapi pelbagai rintangan dan dugaan, di dalam persoalan BENARKAH CINTA HINGGA KE PENGHUJUNGNYA, merupakan kisah cinta mereka.

Bagi OLIVIA LUBIS JENSEN, pengalaman terlibat dalam pengambaran Filem GERIMIS MENGUNDANG merupakan perkara yang tidak dapat dilupakannya. Katanya, " Pemandangan dan lokasi yang cukup indah, merupakan perkara yang tidak dapat saya lupakan, apabila terlibat dalam pengambaran ini, " tambahnya lagi, "

Selain itu, semua yang terlibat (tenaga kerja dan pengurusan) cukup akrab, sehinggakan saya amat merindui saat bersama mereka". Pemegang watak ZAMANI, KAMAL ADLI cukup teruja bila diminta memegang watak utama dalam filem GERIMIS MENGUNDANG ini berkata, "Sepanjang penglibatan dalam bidang perfileman, GERIMIS MENGUNDANG memberikan satu dimensi baru dalam watak yang pernah saya bawa. Watak sebagai seorang juruterbang helikopter, cukup memberikan cabaran dari segi persediaan, selain untuk merealisasikan watak itu di set penggambaran.

Pengarah, AHMAD IDHAM AHMAD NADZRI, pula berkata, “Filem GERIMIS MENGUNDANG mendefinasikan semula nilai persahabatan negara serumpun yang cukup erat dan rapat semenjak dulu, melalui bidang keseniaan terutamanya perfileman.” Disebabkan itu juga, saya cukup berbangga dapat mengarahkan dua bintang hebat, OLIVIA JENSEN dan KAMAL ADLI dalam sebuah filem serumpun, iaitu GERIMIS MENGUNDANG yang akan ditayangkan pada 31 MEI 2012 ini.

Perkara yang sama juga diakui oleh DATUK MD. AFENDI HJ HAMDAN, dari ERAMA CREATIVE, selaku penerbit filem GERIMIS MENGUNDANG. Jelas DATUK AFENDI, "Medium perfileman adalah satu cara paling mudah dalam menyatukan hati penonton, tanpa mengira sempadan geografi kerana filem ini adalah bahasa universal yang difahami oleh sesiapa sahaja. Hasilnya, kesepakatan dan perpaduan dapat dipupuk buat negara serumpun, seperti kita di nusantara".

Selain itu versi lagu GERIMIS MENGUNDANG juga diberi nafas baru untuk filem ini yang menggabungkan dua penyanyi serantau iaitu Brenda Anura dari Malaysia dan BUDI DOREMI daripada Indonesia.

SINOPSIS FILEM

Zamani seorang Juruterbang yang berkhidmat di Sabah Air, Kota Kinabalu telah bertemu dengan seorang gadis berasal dari Kota Jakarta, Mikha, yang juga anak kepada Pak Harjo, Wakil Kedutaan Besar Republik Indonesia di sini.

Pertemuan yang tidak sengaja dengan keadaan salah faham di antara Mikha dan Zamani, telah membibitkan rasa kasih sayang.

Pak Harjo telah tewas dalam kecelakaan ketika dalam perjalanan untuk lawatan kerja di Tamparuli, Sabah. Dengan kekosongan hati Mikha, dia akhirnya menerima Zamani sebagai penganti kekosongan itu. Namun, ianya tidak lama apabila Doni, tunangan Mikha sejak kecil, telah bertemu mereka di Kota Kinabalu. Pertemuan itu telah menyebabkan Zamani patah hati.

Apa yang terjadi kepada perhubungan Zamani dan Mikha? Bagaimana pula Doni yang telah menjadi tunangan sejak mereka kecil. Dan mampukah Mikha mendapatkan cintanya semula dari Zamani.

BENARKAH CINTA HINGGA KE PENGHUJUNGNYA?

Filem ini akan di tayangkan serentak 31 Mei 2012 di 4 buah negara, Malaysia, Indonesia, Brunei dan Singapura. Filem ini dibintangi Kamal Adli, Olivia Jensen (pelakon Indonesia Filem Cinta 2 Hati bersama Afghan), turut dibintangi Felix Agus, Henny Yuliani, Denny Martin, Dhitra Marfie, Ag. Karim Kadir, Dg. Hasnah Ibrahim.


amy's said: Ulasan dan review 'Gerimis Mengundang', akan menyusul kemudian. Nantikan okay. Oh ya.. filem ini akan ditayangkan di seluruh Malaysia dan Indonesia pada 31 Mei 2012. Tonton di pawagam bukan di rumah anda. Nantikan ulasan dan review tentang filem ini ye..

Skrip filem ini ditulis oleh Azwan Annuar.

**Siaran Media ini dikuasakan oleh e-rama media**

Catat Ulasan

0 Ulasan