GARA GARA REBAT TELEFON BIMBIT.. PORTAL SKMM TAK BOLEH DIBUKA!


Sejak kerajaan melalui Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Malaysia melalui kenyataan menterinya, Datuk Seri Utama Dr.Rais Yatim melalui amanat Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Hj Abdul Razak untuk memberikan rebat berjumlah RM200 kepada rakyat Malaysia berumur 21 hingga 30 tahun yang berpendapatan RM3,000 ke bawah, portal atau laman sesawang SKMM (Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia) tidak boleh dibukak sejak semalam. Apakah portal itu agak sibuk atau tidak boleh diakses langsung?. Kami masih menunggu jawapan dari pihak yang bertanggung jawab. Jom kita baca apa berita terkini mengenai pemberian rebat ini. 
- editor
**********

Jemaah Menteri telah bersetuju agar belia berumur 21 hingga 30 tahun berpendapatan RM3,000 ke bawah boleh membeli apa jua jenis telefon pintar dengan rebat RM200 yang diumumkan kerajaan.

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) dalam satu kenyataan di Kuala Lumpur, berkata perkara itu diumumkan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim selepas mempengerusikan mesyuarat pasca kabinet kementerian tersebut hari ini.

Pemberian rebat RM200 itu dilaksanakan di bawah Pakej Komunikasi Belia (PKB) selaras dengan ucapan Belanjawan 2013 yang diumumkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada September lepas.

Menurut kenyataan itu, pelaksanaan skim tersebut ialah atas prinsip 'siapa cepat dia dapat'.

Tujuh syarikat telekomunikasi yang melaksanakan skim PKB di bawah koordinasi SKMM adalah Celcom, Clixster, DiGi, Maxis, Tune Talk, U Mobile dan YTL Communications.

SKMM memperjelaskan bahawa semua pihak yang terlibat dalam pelaksanaan PKB sama ada penjual atau peruncit dikenakan syarat harga patut.

Dalam kenyataan terdahulu, SKMM memaklumkan hampir 5,500 belia yang layak telah mendaftar untuk mendapatkan rebat itu selepas pendaftarannya dibuka semalam.SKMM turut menasihati para belia yang telah berdaftar untuk membuat pilihan dengan bijak serta meninjau pasaran terlebih dahulu sebelum membeli peranti pilihan berdasarkan tahap kemampuan masing-masing.

Pendaftaran di bawah PKB boleh dilakukan secara online dari pukul 7 pagi hingga 11 malam di laman sesawang komunikasibelia.skmm.gov.my.

Orang ramai boleh menghubungi hotline SKMM di 1800-88-4040 dari pukul 8.30 pagi hingga 5.30 petang, Isnin hingga Jumaat kecuali cuti umum jika terdapat sebarang pertanyaan.


**********

p/s: gunakanlah ia dengan sebaik mungkin. bagi yang sudah ada phone, jangan membazir, duit tu boleh derma bagi mereka yang memerlukan. sabor jer lah.

Catat Ulasan

0 Ulasan