JACK YUSOF PAPARKAN KISAH REALITI INDUSTRI HIBURAN?

Selepas kejayaan drama rantaian One Cent Thief, High Council, Kudeta dan Liar, Astro Originals dengan bangganya membawakan sebuah drama bersiri Jack Yusof. Diarahkan Wan Hasliza Wan Zainuddin yang sebelum ini mengarahkan siri I-Tanggang, Keluarga Iskandar dan Kampung People, Jack Yusof karya terbaharu arahannya ini mengisahkan gelagat lucu yang terjadi dalam sebuah keluarga seorang pelakon terkenal yang mempunyai sejarah silam bersama bekas isterinya. Akibat perlu menjadi wali bagi perkahwinan anak kandungnya, Jack Yusof menemui kembali kenangan yang tertinggal. Apakah yang terjadi seterusnya?.

Jack Yusof menyaksikan kemunculan semula Datuk Rosyam Nor sebagai watak utama menerusi drama bersiri selepas lebih 10 tahun. Datuk Rosyam membawakan watak komedi sebagai Jack Yusof iaitu seorang aktor senior yang popular, namun masih kelihatan muda kerana kerap menggunakan suntikan botox. Walaupun hidup dalam kemewahan dan digilai ramai, tetapi Jack banyak melakukan kesilapan dalam kehidupan peribadinya, termasuklah meninggalkan anak perempuannya, Aida ketika masih bayi. Selepas beberapa tahun, Aida tiba-tiba muncul menghubungi Jack dengan satu tujuan.    

Selain Rosyam, siri ini dibintangi Sharifah Husna, Raja Ema, Rashidi Ishak, Hafiz Halim, Fadlan Hazim, Adriana Adnan, Loganathan Kanabathy, Syed Muhammad Baqir, Uncle Samsuri dan tidak ketinggalan penampilan istimewa oleh Che Puan Sarimah Ibrahim, Raja Azura, Zain Hamid, Angeline Tan, Zarina Anjoulie, Steve Yap, Taufik Hanafi, Dian Fernandez, Maca (Marsya), Haidar Hasanuddin dan Amy Nur Tinie

Drama 8 episod ini akan mula menemui penonton di platform On Demand dan Astro GO bermula 17 Jun, setiap Sabtu bermula jam 12 tengah malam dan di Astro RIA saluran 104 bermula 26 Jun, setiap Isnin, jam 9.00 malam. Menurut Naib Presiden, Perniagaan Melayu Nusantara & Ketua Astro Shaw, Raja Jastina Raja Arshad berkata, “Kali pertama kami bekerjasama dengan produksi KL Motion Pictures Company adalah menerusi drama premium I-Tanggang, dan lanjutan daripada kolaborasi baik tersebut, hubungan strategik diteruskan menerusi projek terbaru, Jack Yusof.

Jack Yusof mempersembahkan genre dan mood berbeza jika dibandingkan dengan deretan drama di bawah jenama Astro Originals sebelum ini. Memahami kehendak penonton, kami cuba membawakan variasi konten dan percaya Jack Yusof mampu memikat hati menerusi jalan ceritanya yang amat dekat dengan masyarakat Malaysia dengan meneroka dinamik hubungan famili, kematangan peribadi dan kemaafan. Genre komedi dan kekeluargaan sememangnya forte pengarah Wan Hasliza, jadi harapan kami Jack Yusof mampu mencipta fenomena dan menjadi drama pilihan keluarga," katanya.

Menurut Pengarah, Penulis Skrip dan Idea Asal Jack Yusof, Wan Hasliza Wan Zainuddin berkata, “Idea tercetus sehingga terhasilnya Jack Yusof adalah selepas melihat situasi sahabat saya sendiri. Saya yakin isu wali dan elemen hubungan ibu bapa yang terlerai jarang didedahkan. Saya cuba menyampaikan isu tersebut sebagai subjek utama dalam Jack Yusof. Meskipun masih menerapkan elemen kekeluargaan seperti naskhah terdahulu, namun saya tampilkan kelainan dari sudut produksi, kerana untuk menggambarkan Jack Yusof adalah seorang bintang filem yang besar, maka kami harus memaparkan  beliau ramai peminat serta bekerja dalam set penggambaran, jadi penonton dapat lihat di sebalik tabir penggambaran. Kami harap penonton akan terhibur dengan Jack Yusof.”

Astro Originals sebelum ini menampilkan deretan drama bersiri premium daripada pelbagai genre dan nilai hiburan berbeza serta olahan jalan cerita segar yang diinspirasikan dari pendedahan isu-isu yang berlaku di kalangan masyarakat seperti ‘Kampong Pisang Bersiri-Siri’ (francais filem komedi nombor 1 negara), ‘Projek: Anchor SPM’ (memperkenalkan genre coming-of-age), ‘I-Tanggang’  (isu realiti penderitaan mental Munchausen Syndrome by Proxy), ‘Dukun Diva’ (kisah female con artist), ‘Kuasa’ (fiksyen sebuah keluarga berpengaruh dalam dunia hiburan), ‘Histeria The Series’ (kesinambungan filem box office 2008, Histeria), Murder By Moon Light (genre Witty Murder Mystery “Whodunnit”), One Cent Thief (naskhah ‘heist’ Malaysia menerusi rompakan 1 sen), High Council (pembongkaran kegiatan gengsterisme sekolah yang pernah menggemparkan negara) dan LIAR (drama adaptasi antarabangsa daripada calon siri thriller terbaik di Bafta Awards).

Memaparkan realiti kisah disebalik populariti dunia hiburan menerusi watak seorang pelakon lelaki popular, Jack Yusof kini sudah boleh ditonton di platform On Demand, Astro Go, dan Astro Ria. Tonton sekarang!.

admin by wajib tonton

Catat Ulasan

0 Ulasan