CAKRA KHAN JANJIKAN PERSEMBAHAN SPEKTAKULAR DI Zepp KL

Ketika namanya semakin hangat diperkatakan susulan keampuhan persembahannya pada sesi uji bakat America's Got Talent (AGT) 2023, penyanyi asal Indonesia, Cakra Khan terus ligat menyusun pelbagai agenda besar untuk memantapkan perjalanan kerjaya seninya. Pada sesi uji bakat yang disiarkan 18 Julai lalu, Cakra, 31, memukau juri program realiti popular itu menerusi persembahannya membawakan lagu, Make It Rain yang dipopularkan Ed Sheeran dan No Woman, No Cry nyanyian asal Bob Marley.


Kemantapan vokalnya yang memiliki karakter sendiri ketika membawakan kedua-dua lagu pada sesi uji bakat itu melayakkan penyanyi kelahiran Pangandaran, Jawa Barat tersebut memperoleh empat 'Yes' daripada barisan juri. Keunikan vokal Cakra turut menuai pujian daripada juri digeruni ramai, Simon Cowell yang mengakui, kagum dengan bakat luar biasa penyanyi berkenaan, sekali gus membuka ruang selesa untuk dirinya melangkah ke babak persaingan seterusnya. Pencapaian besar itu kata Cakra atau nama lengkapnya, Cakra Konta Paryaman tidak mungkin digapai tanpa sokongan semua, terutama sekali peminat yang sentiasa mempercayai kemampuannya.


Meskipun ruang untuk mencipta nama di peringkat antarabangsa semakin luas terbuka, Cakra tidak sesekali melupakan peminat di rantau Nusantara yang sentiasa menjadi tulang belakang kekuatannya. Menghargai sokongan yang diberikan, Cakra mengotakan janji dengan kembali ke Kuala Lumpur bagi menyempurnakan konsert, Cakra Khan Live in Kuala Lumpur dalam memenuhi rangka Dream Festival Collaboration Vol. 4. Bakal berlangsung di Zepp Kuala Lumpur pada 17 September 2023, penyanyi yang memiliki karisma tersendiri itu akan memukau para penggemar dengan penampilan spektakular membawakan himpunan lagu popularnya.


Konsert itu juga bakal membawa peminat menelusuri perjalanan kerjaya nyanyian Cakra selama lebih sedekad, bermula dengan single perdana, Harus Terpisah yang pantas melonjakkan popularitinya di Indonesia dan Malaysia sejak 2012. Pengarah Projek Dream Festival, Rama Ananda Ambri atau mesra disapa Anda berkata, acara itu menjanjikan hiburan luar biasa menerusi persembahan istimewa Cakra bersama penyanyi undangan khas dari Malaysia. "Kemunculan Cakra bersama penyanyi undangan misteri itu bakal menghangatkan lagi siri Dream Festival Collaboration Vol. 4, sekali gus membawa penonton merentasi magis perjalanan hiburan yang tidak terlupakan. "Sebagai penyanyi, Cakra dilihat sebagai sosok yang sangat berbakat dan memiliki karisma tersendiri setiap kali beraksi di pentas.


Dikenali dengan kehebatan vokal dan aksinya yang penuh energetik, kami yakin kemunculan terbaharu Cakra pasti memberikan kepuasan jitu kepada penggemarnya," katanya. Tambahnya lagi, profil seni Cakra yang pernah meraih pelbagai penghargaan, selain mengukir nama sebagai antara artis terbaik dalam industri hiburan Nusantara memberi nilai tambah pada acara yang dibawakan Inspire IDN dengan kerjasama Laskar Entertainment itu. 

"Bersama artis undangan yang masih dirahsiakan, kami yakin elemen kejutan itu bakal menambah daya tarikan acara, sekali gus memacu antusiasme penggemar muzik untuk memeriahkan konsert tersebut. "Dream Festival Collaboration Vol. 4 dirancang dengan begitu teliti untuk memastikan semua yang hadir terhibur. Kami komited untuk memberikan pengalaman konsert yang tidak terlupakan kepada semua penonton. "Acara ini tidak mungkin menjadi kenyataan tanpa sokongan penaja rasmi seperti Sari Ratu Prima, Hotbox dan Chatime. Sokongan mereka memberikan sumbangan besar dalam memastikan acara ini sukses," katanya. 


Tiket menyaksikan Dream Festival Collaboration Vol. 4 - Cakra Khan Live in Kuala Lumpur dijual pada harga RM178 (Kepada Hati), RM198 (Terlanjur Cinta), RM318 (Kekasih Bayangan), RM508 (Tanpa Batas Waktu) dan RM5,880 (Royal Box untuk lapan penonton) boleh diperoleh dengan melayari: www.ticket2u.com bermula 15 Julai 2023. 

Mengenai Cakra Khan: Jejaka yang dilahirkan pada 27 Februari 1992 ini sering menyertai pelbagai pertandingan nyanyian sejak di bangku sekolah. Karier muziknya secara profesional bermula pada 2012 selepas memenangi satu uji bakat yang diselenggarakan Sony Music Indonesia. Bermula dari situ, Cakra diberi kepercayaan untuk menghasilkan single Harus Terpisah pada Jun 2012.


Kemunculannya itu menyita perhatian pencinta muzik Indonesia apabila lagu itu sering diputarkan di pelbagai stesen radio. Single pertamanya itu turut membawa tuah kepada Cakra apabila meraih tiga anugerah pada acara Anugerah Music Indonesia (AMI) 2013 iaitu Pendatang Baru Terbaik, Penyanyi Solo Lelaki Pop Terbaik dan Karya Produksi Lagu Pop Terbaik (Harus Terpisah). Cakra seterusnya tampil bersama album sulung, Cakra Khan pada Ogos 2013. Menerusi album itu, Cakra bekerjasama dengan anggota kumpulan Kerispatih, Badai. Antara lagu yang melonjakkan namanya sebagai penyanyi adalah Kekasih Bayangan, Seluruh Cinta, Harus Terpisah, Mencari Cinta Sejati dan Setelah Kau Tiada.

FOTO: Dream Festival & Google

Catat Ulasan

0 Ulasan