ALYPH KEMBALI PERTARUHKAN HEAT

 


Penyanyi rap serba boleh asal Singapura ALYPH, terus maju lewat projek terbaharunya yang berjudul ‘HEAT’. Ia adalah single kedua daripadanya untuk tahun 2023 selepas ‘CHECK’ yang dilancarkan Februari lalu.

Sama seperti single yang terakhir, ‘HEAT’ menyala masuk ke dalam minit kehidupan sehari-hari beliau. Jika ‘CHECK’ menceritakan keadaan hidup beliau, ‘HEAT’ menganalisa ruang fikiran pejuang hip-hop ini yang telah mencapai kejayaan menakjubkan.


Walau berada di puncak, kadang perlu tetap perlahan-lahan dalam menempuhi kehidupan. ALYPH ingin menjelaskan bahawa kekal dan diam tidak semestinya perkara yang buruk – tapi yang penting adalah bagaimana kita meneruskan pergerakan ke hadapan, dan menyimpan tenaga sebanyak mungkin sehingga ia diperlukan.


“HEAT ialah tentang mencari tenaga selepas berehat untuk seketika,” jelas ALYPH. “Ini adalah perkara biasa – setiap kali saya mahu pergi bekerja, atau melakukan sesuatu, saya perlu diberikan semangat, untuk bersiap sedia buat hari tersebut.”

Walaupun tajuknya mungkin menggambarkan sesuatu yang panas, 'HEAT' seumpama kereta laju yang menelusuri persekitaran yang tidak dikenali. Setiap hari menawarkan sesuatu yang baru buat ALYPH – dia perlu membawa kehangatan, tetapi dia mesti melakukannya dengan tujuan yang betul.

“Tuhan menguji / mental pernah trip / badan pernah trip/ tapi aku switch / get a grip,” nyanyi beliau dalam rap Bahasa Melayu dengan selingan piano dan rentak ‘trap’. Garis ini menjelaskan bagaimana beliau melihat ujian kehidupan sebagai ujian keyakinan dan kewaspadaan. Malah apabila dia keletihan, dia harus melatih dirinya untuk menukar tenaganya supaya meningkat kembali untuk langkah seterusnya.


Kemudian di dalam lagu, beliau mendedahkan bahawa tenaga beliau datang daripada semangat serta keinginan seseorang yang pernah bermula dari bawah atau "rookie energy", seperti yang beliau sebut dalam ayat permulaan – even as he continues to perform at the top of his game. “Ini bukan tentang membuktikan diri kepada sesiapa. Ia adalah tentang tidak mahu menjadi selesa kerana sentiasa ada sesuatu yang lebih besar yang saya mahu capai untuk diri sendiri," katanya.

“Ada banyak lagi yang boleh saya sumbang kepada ruang dan industri ini, lebih banyak cerita yang boleh saya ceritakan dan lebih banyak orang yang boleh saya capai. Tiada ‘tujuan’ tertentu yang saya mahu kecapi. Saya hanya mahu menjadi lebih besar dan lebih baik."

Bagi peminat ALYPH, mereka boleh mengharapkan lebih banyak lagi daripada bintang ini sesuai dengan perancangan yang ada di balik tabir. Walaupun ‘HEAT’ hanyalah single kedua buat tahun ini, terdapat banyak lagi yang akan muncul. "Ia berasa seperti saya sedang berlatih secara konsisten dan diam," dedah beliau. “Sekarang, saya bersedia untuk menunjukkan kepada dunia apa yang saya boleh lakukan.” Pada tahun 2023, ALYPH membawa kehangatan yang hebat secara santai dengan hasil luar biasa. Video muzik untuk HEAT akan berada di YouTube pada 22 September, 9 malam

Catat Ulasan

0 Ulasan