Di Sebalik Krisis Jantina.. 'Di Pintu Barzakh', lakonan Anding Indrawani di RTM 1 malam ini!

Selepas ... Dalam Botol arahan Khir Rahman dan Dua Alam terbitan Datuk Dr. Che Rozmey yang berkisarkan krisis jantina ditayangkan di pawagam tempatan, kini stesen milik Kerajaan, RTM kembali menayangkan 'Di Pintu Barzakh' sebuah paparan kisah pergolakan hidup seorang lelaki yang mengalami krisis identiti. Telemovie terbitan United Kadila yang membariskan Anding Indrawani, Shahronizam Noor, Safura Yaacob dan Ku Yusri itu akan menemui penonton tempatan malam ini, di RTM 1 pukul 1.00 pagi. Bagi anda peminat karya-karya sebegini, pastikan temujanji anda bersama mereka malam ini di TV1..

Sinopsis Treatment

Telemovie Di Pintu Barzakh dibintangi oleh Anding AF, Sahronizam Noor, Safura Yacob dan Ku Mohd Yusri Abd Rahman ini mengenengahkan kisah bermula dengan kemalangan yang berlaku pada Lisa dan Badrol, yang berlaku pada sehari sebelum Hari Raya ketika mereka hendak ke lapangan terbang bagi urusan perkahwinan di luar negara.

Insiden yang menimpa Lisa telah menggemparkan kedua ibu bapanya, Rahman dan Salmah. Mereka keliru. Apakah Lisa adalah Alias? Satu-satunya anak lelaki mereka yang telah lari meninggalkan rumah lima tahun lalu setelah satu hari Rahman membelasahnya? Doktor yang merawat Lisa pula mengesahkan Lisa telah melakukan pembedahan jantina.

Ketika Rahman dan Salmah berperang dengan kemelut untuk mempastikan sama ada anak mereka lelaki dan perempuan, Lisa yang koma pula berperang dalam diri sendiri. Alias bertegas mengatakan Lisa adalah dirinya – seorang lelaki. Manakala Lisa pula mendakwa jiwa dan perasaannya adalah perempuan. Mereka saling menyalahkan. Malah Alias sendiri sebenarnya tidak setuju apabila Lisa mengambil keputusan untuk ke Jerman untuk melakukan pembedahan jantina. Bagaimanapun atas dorongan seorang teman, Alias kalah dengan keinginan Lisa.

Alias cuba mengajak Lisa ke pangkal jalan. Namun Lisa merasakan kehadirannya sebagai lelaki telah menjadi objek cacian dan hinaan seluruh keluarganya. Alias mengimbas detik-detik Rahman membelasahnya apabila dia mencalit lipstik ke bibirnya. Bukan sahaja dibelasah, malah Rahman turut menghalau Alias kerana dianggap memalukan keluarga. Alias melarikan diri dan berkenalan dengan Hisyam (seorang pondan).

Dari situ bermulalah kehidupan Alias sebagai Lisa. Semakin hari, identiti Alias semakin hilang dan apabila Lisa berkenalan dengan Elis, seorang pondan yang telah melakukan pembedahan jantina, Lisa mula membuat keputusan nekad untuk menurut jejak Elis. Alias dan Hisyam kesal dengan sikap Lisa tetapi Lisa menempelak Alias dengan mengatakan kehadiran Alias tidak diperlukan oleh keluarga. Alang-alang menjadi anak buangan, Lisa rela melupuskan terus identiti Alias dalam kehidupannya.

Rahman tidak menduga sejauh itu Alias bertindak. Dia bukan sahaja malu dengan apa yang telah dilakukan oleh Alias, namun mula memikirkan bagaimana jika Alias meninggal dunia. Siapakah anaknya itu yang sebenarnya? Alias atau Lisa? Bagaimanakah jenazahnya akan diuruskan? Dengan cara lelaki atau perempuan? Fizikal Alias sekarang memanglah perempuan tetapi dia pasti yang Alias dilahirkan sebagai lelaki. Rahman bingung. Salmah menangis tidak sudah.


Adakah Lisa dikebumikan sebagai lelaki atau pun wanita? Saksikan kesudahannya menerusi telemovie menarik, Di Pintu Barzakh pada 30 Ogos 2011 (Selasa), jam 1.00 pagi di TV1.

Catat Ulasan

0 Ulasan