'TANDA PUTERA'.. FILEM BIOGRAFI TUN ABDUL RAZAK?

Sejujurnya untuk diperkatakan bahawa TANDA PUTERA arahan Shuhaimi Baba merupakan sebuah filem biografi tentang Tun Abdul Razak. Filem ke-9 yang diterbitkan Pesona Pictures dengan kerjasama Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS) ini merupakan sebuah kisah yang mengangkat perjuangan Tun Abdul Razak semasa menjadi Perdana Menteri kedua.

TANDA PUTERA yang membariskan Rusdi Ramli, Zizan Nin, Faezah Elai, Che'Kem dan ramai lagi ini akan menemui penonton tempatan seluruh Malaysia bermula September 2012. Menariknya, filem ini juga menceritakan detik kecemasan negara pada tanggal 13 Mei 1969 dan kisah persahabatan antara Tun Abdul Razak (Rusdi Ramli) dan Tun Dr Ismail (Zizan Nin). Filem yang menyentuh perasaan ini wajib ditonton apabila ditayangkan kelak.


Treatment Jalan Cerita

Filem ini mengisahkan persahabatan akrab antara Perdana Menteri kedua, Tun Abdul Razak dan Timbalannya Tun Dr Ismail yang terpaksa berahsia dan mengetepikan masalah kesihatan masing-masing bagi memulihkan keadaan Negara ekoran daripada peristiwa hitam 13 Mei 1969.

Tun Razak terpaksa menyimpan rahsia tentang penyakit leukemia yang dihidapinya kerana tidak mahu keluarga tertekan dan bimbangkan keselamatan Negara. Mereka berdua berkongsi doktor. Bilik bacaan di rumah Tun Dr Ismail menjadi klinik rahsia bagi rawatan mereka oleh Dr Macpherson, tanpa pengetahuan sesiapa termasuk kaum keluarga Tun Dr Ismail sendiri.

Mereka memiliki aura yang kuat. Kecekalan dan keazaman mereka telah menangkap imaginasi pelajar seperti Zarah, tenaga pengajar Kara, dan anak muda Zaman. Razak dan Ismail mencorakkan warna hidup warga muda seperti pelajar dan tenaga pengajar di institusi pendidikan tinggi ketika itu serta mereka yang bertugas di pejabat.

Apabila mengetahui penyakitnya akan membawa maut dalam masa dua tahun, Tun Razak bersyukur yang rakan baiknya Tun Dr Ismail, orang kepercayaannya dan seorang yang terkenal jujur dan berintegriti, akan dapat meneruskan rancangan mereka bagi pembangunan negara. Razak juga yakin Ismail akan mengotakan janji untuk menjaga keluarganya nanti. Tetapi apabila terjadi perkara yang tidak disangka-sangka, Tun Razak mendapat kejutan besar yang hampir memudaratkan lagi kesihatannya.

Dia mula mengejar masa untuk melaksanakan berbagai-bagai perancangan bagi menjamin kestabilan serta masa depan Negara. Dia terpaksa menghadapi berbagai ancaman daripada pihak komunis yang mensasarkan pembunuhan pemimpin tinggi Polis. Bermula dengan pembunuhan Ketua Polis Negara diikuti pembunuhan Ketua Polis Perak, keadaan makin meruncing.

Razak mengambil langkah berani - membina hubungan diplomatik dengan Republik China bagi melemahkan pengaruh komunis tempatan walau dia dikecam kuasa barat dan negara sekutu. Dalam waktu yang singkat, Razak membawa rakyat miskin seperti keluarga Zarah dan Zaman, keluar dari perangkap kemiskinan tegar. Razak telah menanam semangat baru dalam diri Zaman, Zarah dan rakan-rakan mereka.

Namun perjuangan Razak berakhir disebuah klinik di London ketika rakan-rakannya di Malaysia berusaha memenuhi permintaannya untuk berjumpa anak bongsunya Nazir buat kali terakhir dan rakyat mengejar masa untuk menyediakan klinik udara bagi membawanya pulang ketanah air tercinta.

amy's said: Masih menantikan Trailer rasmi filem ini, walaupun saya sudah menonton keseluruhan filem ini. Memang terbaik dan penuh kontroversi!.

Catat Ulasan

0 Ulasan