KISAH SERAM DI SEBALIK BILIK TEPI

Bilik Tepi yang dihasilkan oleh Feisk Productions di bawah sutradara Feisal Azizuddin merupakan sebuah naskhah seram tentang tiga mahasiswa diganggu oleh roh yang tidak aman sewaktu bercuti.

Naskhah tersebut berjudul Bilik Tepi sudah boleh distrim di platform VIU sejak 10 Mac lalu dan merupakan antara filem seram klasik yang dinantikan.  Jika dilihat dari segi penceritaan, banyak konflik dibentangkan dengan jump scare yang tidak terjangka hadir dalam naskhah yang sudahpun dihasilkan tahun lalu. 

Bukan itu sahaja, namun kegigihan pihak produksi dalam menghasilkan naskhah ini menjadi sebuah filem juga patut diberikan pujian dengan segala kekangan yang mereka hadapi.

“Bilik Tepi merupakan salah satu filem di mana kami mengambil kamera dan mengumpulkan beberapa rakan untuk penggambaran. Setelah mengerjakan filem pendek bergenre seram pada tahun sebelumnya, kami merasakan menarik untuk melihat perkara yang boleh kami hasilkan, menggunakan sumber terhad yang tersedia,” cerita Feisal Azizuddin selaku pengarah.

Menurut Feisal lagi, walaupun filem itu hanya berdurasi lebih sejam, pengalaman pembikinannya telah memberi sumbangan yang besar kepada perjalanan hidup dirinya dan pihak produksi hingga ke hari ini.

Manakala menurut Iskander yang merupakan penerbit filem ini menyifatkan, “Bilik Tepi adalah dedikasi kepada seram klasik. Kami agak baru dalam pembikinan filem. Kami mahu mencabar diri sendiri dengan melihat apa yang boleh kami capai dengan kru asas, bajet yang ketat dan jadual penggambaran 10 hari. Kami amat berbangga kerana filem kecil ini kami ditayangkan di platform yang hebat seperti Viu," katanya. 

Bilik Tepi dibintangi nama asing dunia komersial tetapi mempunyai bakat besar seperti Farihin Ufiya, Aisha Ellingham, Ravena Jazmine, Joshua Tsi dan Syazani Zikry. Melihat kepada kualiti dan pencapaian yang diraih produksi Bilik Tepi inilah membuat VIU tidak mahu melepaskan naskhah yang dipercayai akan membuatkan saluran penstriman mereka hangat.

Platform penstriman VIU sentiasa mahu ke depan dengan pengisian segar dan lain daripada ain namun memberi kesan kepada setiap pelanggan dan penonton mereka. Setiap naskhah yang dipertontonkan juga mempunyai kualiti, sehingga menjadikan VIU sebagai platform penstriman masa kini dengan pengisian lokal juga antarabangsa.

Bilik Tepi kini boleh ditonton di saluran ViU. 

Catat Ulasan

0 Ulasan